sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Tampereen kaupungin outo liikenne

Muutama asia Tampereen kaupungin bussiliikenteessä jaksaa ihmetyttää. Ensinnäkin, mikä ihmeen parijono muodostuu keskustorilla bussipysäkille? Kun ensimmäiset ihmiset tulevat pysäkille, he eivät mene jonoon vaan seisoskelevat niin kuin pysäkillä yleensä tehdään. Sitten tapahtuu jotain mystistä: ihmiset alkavat muodostaa pitkää jonoa, joka pahimmillaan ylettää melkein taksitolpalle asti. Niille, jotka eivät tiedä Tampereen keskustorin bussien päätepysäkkialuetta voin selventää, että tämä pitkä jono ylettää siis sille alueelle, jossa bussien pitäisi päästä kääntymään. Monta kertaa olen katsonut, että tuohan on typeryyden lisäksi myös vaarallista, kun ihmiset seisoskelevat siinä bussien tiellä.

Yksi syy tähän kummaan käytökseen voi olla liian ahdas pysäkki. Tosin minusta on outoa, että se varsinainen pysäkkialue on usein aika väljä, koska eivät ne siihen ensin tulleet ole ajatelleet muodostavansa mitään jonoa. Saattaa olla metrin välejäkin. Sitä paitsi, siinä Subwayn edessä on parikin pysäkkikatosta, joissa on penkitkin. Itse odotan bussia ennemmin siellä kun menen, etenkään lapsen kanssa, seisomaan sinne bussien tielle. Tämä tamperelaisten parijonokulttuuri huvittaa etenkin helsinkiläisiä ystäviäni valtavasti. En minäkään muista Helsingissä asuessani jonottaneeni bussipysäkillä. Se jono muodostuu siihen sitten kun bussi on paikalla ja ihmiset alkavat virrata sisään.

Toinen asia on TKL:n yöliikenne. En ymmärrä, miksei yölinjoja ole merkitty pysäkkeihin niin kuin normaaleja linjoja. Jos et katso netistä, et ehkä tiedä lainkaan, että lähipysäkiltäsi kulkee joku yöbussi. Lisäksi yöbussit lähtevät milloin sattuu. Tietenkin kestää aikansa ladata kaikki yöeläjät bussiin, mutta en käsitä miksi kaikki myöhäiset juoksijat pitää tunkea ylitäyteen bussiin, vaikka vuoroväli on lyhimmillään 20 minuuttia. Sitten se ensimmäinen bussi lähtee 10 minuuttia myöhässä. Helsingissä yöliikenne pelaa paljon paremmin. Onneksi käytän yöbusseja äärimmäisen harvoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti