tiistai 19. helmikuuta 2013

Kehnosti rekonstruoitu

Olen niin fiktiivisten kuin faktarikossarjojen ystävä, joten odotin mielenkiinnolla Jimin uutta kotimaista sarjaa Rekonstruktio. Sarja piti esittää jo viime vuonna, mutta jonkun sarjassa käsitellyn rikoksen käänteen vuoksi sarja hyllytettiin toistaiseksi. Sarjassa oikeustieteen tohtori Kari Uoti ja rikostoimittaja Pekka Lehtinen rekonstruoivat tunnetun rikoksen ja pohtivat, mitä oikeasti tapahtui.

Ensimmäisessä jaksossa käsittelyssä oli JJ Lehdon veneturma. Ainakin tämä jakso oli niin kehno, että meni komedian puolelle. Koko ohjelma perustuu siihen, että kaksi ukkoa vuoroin seisoskelee ja vuoroin istuskelee ja juttelee enemmän keskenään kuin katsojalle.

Ohjelman alussa Uoti puhuu satamassa keissin taustoista, sitten siirrytään sisätiloihin. Uoti jatkaa pohdintaa kartan äärellä ja Lehtinen istuu kuuntelemassa kuin koulupoika oppitunnilla. En edes muista koko juonta, mutta välillä puhutaan suoraan kameralle laiturilla seisten koomisessa mukarennossa asennossa. Sitten seistään tuoppien ääressä samassa baarissa, jossa JJ Lehto kaverinsa kanssa oli juomassa tuona kohtalokkaana yönä. Nyt baari oli ihan tyhjä.

Uoti ja Lehtinen istuvat veneessä pohtimassa, istuiko JJ Lehto  kuskin vai pelkääjän paikalla. Miehet puhuvat veneen turvaköydestä, jonka tulisi olla aina kuljettajassa kiinni. Kyseisen köyden tarkoitus on se, että jos kuljettaja tippuu veneestä, tippuessaan turvaköysi kiskaisee jotain niin, että moottori sammuu. Minä en tiedä veneilystä mitään, joten olisi katsojana ollut ihan mukavaa vaikka nähdä se turvaköysi. Sen sijaan koko kohtaus oli kuvattu jostain laiturilta. Kuinka vaikeaa olisi oikeasti ollut ottaa se lähikuva siitä köydestä?

Toinen koominen kohtaus on se, missä herrat katsovat pieneltä tv-ruudulta testiajoaan kanavassa. Katsojille tarjotaan yksi lähikuva heidän testiajostaan. Muun ajan saamme katsoa kuvaa, jossa on keskellä pieni tv-ruutu, josta ei näe mitään, koska ikkunasta tulee heijastus siihen. Saamme siis katsoa kokokuvaa, jossa Uoti ja Lehtinen istuvat vastakkain ja keskustelevat tv-ruudulla "näkyvistä" testiajoista. Siis koko kohtauksen. Sen kohtauksen alun jälkeen katsojat saavat tuijottaa tätä asetelmaa melkeinpä sen loppuun asti. Suuren osan ajasta Uoti ja Lehtinen ovat kääntyneinä tv-ruutuun päin, eli selkä meihin katsojiin päin. Onko tämä joku kehno taiteellinen kokeilu, vai miksi ihmeessä ei ole noudatettu ihan perusjuttuja kuvakoon vaihteluista ja muusta rytmistä? Kamalan staattinen rikosohjelma, kuolettavan tylsää.

Olen toisinaan naureskellut myös jenkkirikosdokkareiden näytellyille rekonstruktioille. Jotenkin enemmän niissä on rekonstruktion makua kuin tässä Rekonstruktiossa, jossa ei muita henkilöitä nähdä kuin Uoti ja Lehtinen. Ehkä katsoja kuitenkin saisi paremman käsityksen asioista, jos ohjelmassa esitettäisiin rikoksen päähenkilöt siellä baarissa juhlimassa ja se, kuinka portsari suosittelee herroille hotellihuonetta venereissun sijaan. Nyt katsojalle ei näytetä mitään. Näytetään vain kaksi äijää kertomassa arvelujaan. Lukisin ennemmin nämä asiat lehtijuttuna, tv-ilmaisun mahdollisuudet jäivät tässä ohjelmassa kyllä käyttämättä. Jos rekonstruktiolla tarkoitetaan jonkun asian rakentamista uudelleen alkuperäisen tilanteen kaltaiseksi, tämä Rekonstruktio ei ihan yllä siihen.

Ai niin, ja ei niitä kaikkia asioitakaan ollut. En ole jaksanut seurata JJ Lehdon keissiä yksityiskohtaisesti lehdistäkään, joten tiedän tapauksesta vain ne perustiedot. Silti tämä ohjelma ei tuonut minulle juuri uutta, paitsi se portsarin kehdotus olla menemättä veneen rattiin. Paljon olisin halunnut tietää enemmän. Minä en tiedä vieläkään, kuinka onnettomuus havaittiin ja mikä tilanne onnettomuuspaikalla oli silloin. Ohjelmassa näytetään kuva rusentuneesta veneestä, mutta ei kerrota sitä, mitä todistusaineistoa on olemassa tai mitä puuttuu.

Ohjelman kuvauksessa kerrotaan, että "Rekonstruktion avulla pyritään selvittämään, kuka on syyllinen, mitä on tapahtunut ja mikä lopulta on totuus."Oleellista tietoa siinä tapauksessa olisi varmaan ollut se, miten tapausta on tutkittu ja mitä on ehkä jäänyt tutkimatta. Tietenkään kaikki tutkimusaineisto ei ole julkista, mutta olisi ollut kiva tietää siitäkin, millaisia asioita tällaisessa rikoksessa tutkitaan rikospaikalla. Esimerkiksi tässä jaksossa Uoti ja Lehtinen pohtivat sitä, kuinka JJ Lehdon vene on päätynyt sillan pieleen. He tulevat siihen tulokseen, että vene on lähtenyt heittelehtimään jo hyvissä ajoin ennen siltaa ja ottanut ehkä kimmoketta kanavan oikeassa reunassa olevasta hyppyrimäisestä kivestä ja siitä kaartanut kohti sillan vasenta reunaa. Minulle jäi kuitenkin hieman auki, mikä oikeasti on se syyttäjän virallinen käsitys näistä asioista. Onko siitä kivestä kenties tutkittu jotain maalijälkiä tai muita merkkejä törmäyksestä? Ei voi tietää, kun ei meille kerrottu. Jotenkin sellainen olo, että eihän tämä ohjelma tuonut mitään, mitä murha.infoa selaamalla ei löytäisi. Sekään ei riitä perusteluksi, että ohjelman hyllyllä olessa esiin on tullut uutta tietoa. Vaikka meillä olisikin nyt enemmän tietoa kuin ohjelman tekijöillä kuvausaikaan, se ei poista ohjelman tylsyyttä ja mielestäni joidenkin oleellisten asioiden käsittelemättä jättämistä.

En tiedä kumpi mättää enemmän, sisältö vai toteutus. Tästäkin keissistä olisi varmasti saatu jotain mielenkiintoisempaa katsottavaa. Rikostarinoita Suomesta on varmaan lähin kotimainen verrokki tähän sarjaan. Tämä häviää sille ihan joka asiassa. Erona tietenkin on se, että Rikostarinoissa ei käsitelty näin tuoreita tapauksia. Rekonstruktiossa tapaukset ovat selvittämättömiä ja käytettävissä olevan faktan määrä on varmasti suppeampi.

Rekonstrutio näyttää siltä, että se on tehty halvalla ja laiskasti. Vaikka olisikin vain yksi kamera, kyllä vaivaa näkemällä saa käyttöön monia kuvakulmia ja -kokoja. Silloin kuvailmaisusta olisi voinut tehdä sekä mielenkiintoisempaa että informatiivisempaa. Ei oikeasti tänä päivänä jaksa katsoa telkkarista kahta paikallaan jököttävää miestä puhumassa toisilleen. No kyllähän he välillä viilettivät moottoriveneellä aurinkolasit silmillä hurjaa vauhtia. Ei riitä.  Kamera on niin paikallaan, että välillä aloin jopa miettiä onko kameramiestä ollenkaan. Erikseen sitä ei ole crediteissä mainittu, mutta aika monta henkilöä työryhmään kuitenkin kuuluu.

Ehkä annan tälle sarjalle vielä toisen mahdollisuuden. Ensikatselun jälkeen tämä menee siinä rajoilla, onko näin huono toteutus enemmän ärsyttävä vai naurettava. Ainoa tyylikäs asia ohjelmassa on Brinkin tekemä ohjelmatunnus.

Rekonstruktio Jimillä maanantaisin klo 21.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti